Donation räddar hotade fjärilar
Hotade fjärilar har nu en ljusare framtid tack vare en donation från Microsoft. Skötseln av den välkända Fjärilsvägen utanför Gävle stod plötsligt utan finansiering när statliga medel försvann. Genom ett nytt projekt för en rikare biologisk mångfald kan nu markägaren Bergvik Skog Öst i stället utöka insatserna för de dagfjärilar som trivs i området.
Ett skogsområde utanför Gävle har visat sig ha gynnsamma förutsättningar för dagfjärilar. Längs en tre kilometer lång skogsväg har upp till 50 olika fjärilsarter, varav flera rödlistade, hittats. Det krävs dock att vägrenen sköts på rätt sätt för att det ska upprätthållas och i över 15 års tid har Länsstyrelsen Gävleborg finansierat och genomfört arbetet.
Efter kraftiga nedskärningar av statliga medel till naturvårdande insatser aviserade Länsstyrelsen att de från och med 2025 inte längre kunde bidra. Bergvik Skog Öst började då leta efter andra alternativ och genom ett samarbete mellan Microsoft och stiftelsen World Forest Forum kan nu arbetet i stället utökas rejält.
– Projektet Fjärilsvägen innebär att den totala vägsträckan kommer att öka med ytterligare ca 15 km, säger Sofia Lilja, hållbarhetschef på Bergvik Skog Öst. Förutom att sköta den befintliga Fjärilsvägen kommer vi nu att kunna restaurera ett större område, där fjärilar tidigare funnits.
De konkreta skötselåtgärderna innebär bland annat att vägrenen slås varje år i stället för var 3–5 år, förklarar Lilja. Det sker sent på säsongen för att inte störa fjärilarna. I vissa områden med särskilt känsliga fjärilar krävs det också att maskinen klarar att mer skonsamt skära av växtligheten i stället för att slå av den.
– Fjärilsvägen är ett synnerligen behjärtansvärt projekt, eftersom det syftar till att främja hotade fjärilsarters överlevnad. När vi nu blev kontaktade av World Forest Forum, kändes det som alldeles naturligt och självklart att vi skulle stödja projektets fortsatta utveckling och ambitionen att utöka den befintliga fjärilsvägen, säger Mia Enayatollah, ansvarig för Microsofts Datacenter Community Affairs i Sverige.
Projektet kommer också att finansiera utökad skyltning och en ny handikappanpassad entré. Bergvik Skog Öst har också inlett dialog med lokala aktörer som Naturskyddsföreningen och Fältbiologerna för ett samarbete. Sofia Lilja hoppas på ett ökat lokalt engagemang, till exempel för att sprida kunskap om biologisk mångfald och den fantastiska artrika vägen.
Varför satsar då ett stort företag som Microsoft på den här typen av lokala projekt?
– För Microsoft är det ytterst viktigt att vara närvarande och bidra till samhället i våra datacenterregioner, förklarar Mia Enayatollah. Vi bidrar lokalt, bland annat genom att donera pengar till ideella organisationer för projekt som syftar till att öka kompetensen inom tech, till hållbarhetsprojekt, där biologisk mångfald är en viktig komponent, och till projekt som syftar till att stärka enskilda initiativ och lokalt engagemang.
Projektet Fjärilsvägen sker enligt en ny standard för biokrediter, som är ett nytt verktyg som utvecklats för att markägare ska kunna få ersättning för att göra naturvårdande insatser, som annars inte skulle skett, och det ger näringsliv och andra organisationer möjlighet att bidra till en rikare biologisk mångfald.
– Vi arbetar för breddad markanvändning där biokrediter skapar nya samarbetsmöjligheter samtidigt som det ökar restaureringstakten i våra skogar och vatten, säger Sofia Lilja. En fördel med att följa standardens krav är till exempel inventeringarna av både växter och fjärilar som tydligt kommer att visa om åtgärderna gör att vi närmare oss målen.
Biokreditprojektet har tagits fram av markägaren i dialog med Qarlbo Biodiversity, som investerar i naturpositivt skogsbruk globalt och utvecklar biokreditmetoder. Martin Pilstjärna, Impact Director på Qarlbo Biodiversity, har stöttat Bergvik Skog Öst under projektutvecklingen.
– Projektet är ett bra exempel på hur även större skogsägare inom ramen för sitt kommersiella skogsbruk kan använda biokrediter och vår biokreditmetod. Fjärilsvägen uppvisar en unik rikedom av ovanliga och hotade dagfjärilar som nu kommer att kunna fortleva längs vägsträckan.
Fjärilsvägen är det tredje biokredit-projektet som genomförs i Sverige.
– World Forest Forum har under flera år arbetat för att möjliggöra biokrediter som ett finansieringsverktyg för naturvårdsinsatser. Därför var det en självklarhet för oss att gå in i ett samarbete med Bergvik Skog Öst, konstaterar Maria Hedblom, vd, World Forest Forum.
För att biokrediter ska fungera som ett verktyg för att öka den biologiska mångfalden krävs ett öppet och robust system. Transaktionen för projektet Fjärilsvägen genomfördes via företaget Treebulas tekniska plattform.
– Transparens och spårbarhet är centrala aspekter i dessa transaktioner, och med vår plattform kan vi säkerställa att alla biodiversitetsprojekt som säljs blir möjliga att spåra och följa. Det skapar en trygg och öppen process för både köpare, säljare och omvärlden. säger Adam Aljaraidah, medgrundare av Treebula.
Kontaktpersoner
SOFIA LILJA
Hållbarhetschef och projektutvecklare, Bergvik Skog Öst
sofia.lilja@bergvikskogost.se
MIA ENAYATOLLAH
ansvarig Datacenter Community Affairs Manager – Sverige, Microsoft
enayatollahm@microsoft.com
MARIA HEDBLOM
VD World Forest Forum
070-236 54 36
maria.hedblom@worldforestforum.com
Pressbilder finns att ladda ner här »
Fotograf: Göran Persson
Faktaruta Fjärilsvägen
Fjärilsvägen är en skogsbilväg utanför Gävle, som har varit känd hos fjärilsintresserade sedan 1950-talet och är idag ett populärt utflyktsmål för allt från lokala besökare till internationella turister. Efter den tre kilometer långa vägsträckan förekommer över 50 olika fjärilsarter, däribland ett antal rödlistade arter. Liknande vägar med rik fjärilssammansättning har funnits i andra delar av Sverige men har försvunnit på grund av igenväxning eller för att vägkantsslåtter under flera år har utförts vid fel tidpunkt på sommaren. Länsstyrelsen Gävleborg har sedan år 2007 haft ett nyttjanderättsavtal med Bergvik Skog Öst och ansvarat för röjning och slåtter av vägkanterna på den nuvarande Fjärilsvägen. Länsstyrelsen har dock aviserat att de inte har finansiering för att upprätthålla nuvarande skötseln efter 2024. Skogsägaren Bergvik Skog Östs markinnehav omfattar cirka 360 000 hektar, där merparten finns i Uppland, Gästrikland, Hälsingland, Dalarna och Härjedalen.
Faktaruta Biocrediter
Biokrediter är ett verktyg som ska stimulera till fler biodiversitetsförbättrande naturvårdsprojekt via privat finansiering. Det kan handla om att ett företag köper insatser som bevarar, utvecklar och restaurerar den biologiska mångfalden i syfte att skydda och återställa viktiga ekosystem.
Swedish Biocredit Alliance syftar till att på ett oberoende och icke-vinstdrivande sätt främja en livskraftig, transparent och ansvarsfull marknad för biokrediter och målet är att förvalta standarden och tillhandahålla projektregister för biokrediter. Biokrediter lyfts fram globalt som ett viktigt komplement till befintlig finansiering av naturvård.
Initiativtagare och projektägare är World Forest Forum som tillsammans med Qarlbo Biodiversity, Norra Skog, Södra och Umeå kommun utgör styrgruppen. Swedish Biocredit Alliance är medlemmar i den globala organisationen Biodiversity Credit Alliance, som bildades under COP15 i Montreal 2022 i syfte att skapa ett globalt ramverk för högkvalitativa biokrediter. Swedish Biocredit Alliance har nyligen lanserat Global Biocredit Standard.
Läs mer om Swedish Biocredit Alliance och ta del av standarden »