Aleksandra Holmlund och Martin Pilstjärna deltog i COP16, Colombia.
Den svenska idén för ett effektivt system för biokrediter presenterades i helgen på COP16 av Aleksandra Holmlund, vd för Qarlbo Biodiversity och representant för Swedish Biocredit Alliance. The Global Biocredit Standard är ett ramverk som ska kvalitetssäkra transaktioner av biokrediter och togs emot med stort intresse av de internationella aktörerna på plats.
– Min bild är att biokrediter var ett av de hetaste ämnena under konferensen, konstaterar Aleksandra Holmlund. Det svenska initiativet har fokuserat på produktionsmarker, något som jag bedömer är en framgångsfaktor för biokrediter. Här finns det en tydlig koppling till de framtida köparnas värdekedjor, som till exempel papper, trä och livsmedel.
Biokrediter är ett nytt verktyg för att finansiera naturvård. Markägare säljer biokrediter till företag som ser värdet i en rikare biologisk mångfald. Men för att detta ska kunna fungera i en större skala krävs ett tydligt system. Ett viktigt första steg är den standard som projektet Swedish Biocredit Alliance lanserat.
– Det finns ett stort intresse för den breda process som det svenska initiativet representerar. Det svenska samarbetet mellan näringsliv, skogsägare, offentliga och ideella organisationer är unikt, konstaterar Holmlund. Vi har inlett spännande dialoger med flera internationella intressenter nu.
Aleksandra Holmlund har presenterat The Global Biocredit Standard på World Biodiversity Summit och COP16. Nu fortsätter arbetet hemma i Sverige med att utveckla en organisation och registerhantering utifrån projektet Swedish Biocredit Alliance.
Den nya standarden har uppmärksammats flitigt i internationell press. Bland annat publicerade CarbonPulse en längre artikel nyligen där de intervjuar Holmlund. Där konstaterar hon:
– Vi vill bygga ett högkvalitativt system som säkerställer att endast de bästa metoderna där ute godkänns. De här skulle kunna ta upp områden som skogs- och våtmarksförvaltning, vatten och jordbruk, vilket jag tror är något vi verkligen saknar. Men det betyder inte att vi inte kan arbeta med bevarandeprojekt också. Låt oss se vad vi får in.
Initiativtagare till Swedish Biocredit Alliance är World Forest Forum, som tillsammans med Qarlbo Biodiversity, Södra, Norra Skog och Umeå kommun har arbetat tillsammans i projektet.