EU-kommissionär Jessika Roswall bjöd nyligen in till ett rundabordssamtal i Bryssel om naturkrediter och med fokus på potentialen att finansiera naturrestaurering och biologisk mångfald. World Forest Forum var inbjudna att delta och representerades av Martin Pilstjärna.

Mötet samlade i övrigt representanter från miljöorganisationer, näringsliv, finanssektorn och markägare för att diskutera utvecklingen av en trovärdig och effektiv marknad för naturkrediter. Pilstjärna konstaterar att mötet var konstruktivt:

– Det var värdefulla diskussioner kring naturkrediter och i vilken utsträckning som EU kan facilitera framväxten av en marknad. Flera intressanta och viktiga frågor kom upp under dagen, till exempel betydelsen av att skapa incitament för organisationer som vill köpa krediter.

Under dagen betonades också vikten av att undvika greenwashing genom att säkerställa hög kvalitet och transparens i kreditsystemet. Kommissionär Roswall framhöll att naturkrediter kan spela en viktig roll i att mobilisera privata investeringar för att komplettera offentliga medel i arbetet med att återställa ekosystem.

– Flera viktiga slutsatser drogs, och det rådde en stark samsyn kring vikten av att skapa incitament för aktörer på efterfrågesidan samt att beakta framtida policys inom EU i ljuset av redan existerande ramverk och övergripande principer för naturkrediter, säger Martin Pilstjärna, som också deltar i projektet Swedish Biocredit Alliance och även arbetar som Impact Director, Qarlbo Biodiversity.


Martin Pilstjärna representerade World Forest Forum i Bryssel.

Konfederationen av europeiska skogsägare (CEPF) deltog också och betonade vikten av att naturkrediter förblir frivilliga och praktiskt genomförbara, samt att de integreras med befintliga skogsförvaltningsmetoder. De efterlyste ett tydligt ramverk som erkänner skogarnas komplexa funktionalitet och olika förvaltningspraxis.

Rundabordssamtalet markerar ett viktigt steg i EU:s arbete med att utveckla en marknad för naturkrediter som kan bidra till att minska finansieringsgapet för biologisk mångfald och naturrestaurering. Kommissionen har aviserat att de planerar att fortsätta samarbetet med medlemsstater, internationella partners och andra intressenter för att forma framtida policyer och pilotprojekt inom området.