Ytterligare en affär med biokrediter är nu klar och för andra gången är säljaren Orsa besparingsskog. Biokrediter är ett verktyg för att värna den biologiska mångfalden samtidigt som skogsägaren får betalt för naturvårdande åtgärder. Intresset från skogsägare har varit stort och försäljningen av det andra pilotprojektet visar att det finns en marknad.

Idén med biokrediter utvecklades ur ett forskningsprojekt vid SLU, som World Forest Forum medfinansierade, och där Aleksandra Holmlund var ansvarig. Nu pågår ett intensivt arbete i projektet Swedish Biocredit Alliance för få fram en standard som ska vara både transparant och möjliggöra ett stort antal affärer. Parallellt med detta har konkreta pilotprojekt tagits fram av Qarlbo Biodiversity och finns nu till försäljning.

– Den nya affären bevisar att logiken att bevara skog och göra det till ett kommersiellt finansiellt instrument är riktig. Jag tror att biokrediter nu kommer att intressera flera ansvarstagande företag, säger Aleksandra Holmlund, VD på Qarlbo Biodiversity.

Den allra första affären med biokrediter skedde förra året mellan Swedbank och Orsa besparingsskog. Denna gång har Orsa Besparingsskog sålt biokrediter på en cirka 11 hektar skogsmark och planen innehåller bland annat åtgärder för att gynna den hotade mosippans spridning.  ​Köpare är Devi Group, ett försäljnings- och marknadsföringsföretag.

– Vi är ett mindre företag men vår ambition att bidra till en hållbar framtid är enorm. På Devi handlar det inte bara om att generera vinster, utan också om att påverka och skapa verklig förändring. Jag är enormt stolt över att vi har tagit det här steget och hoppas vi kan inspirera fler företag att våga göra detsamma, säger Arez Hossein, VD och ägare.

Orsa Besparingsskog, som alltså sålt Sveriges två första biokrediter, konstaterar:

– Det här är ett nytt och innovativt sätt att både förstärka den biologiska mångfalden samtidigt som vi skogsägare får en ekonomisk avkastning för vår insats, säger Per Eriksson, VD och skogsförvaltare.

World Forest Forum har under flera år arbetat hårt för att biokrediter ska bli verklighet. Jan Wejdmark, ordförande och grundare av stiftelsen, är mycket glad att ännu en affär gått i mål.

– Att stärka den biologiska mångfalden samtidigt som det ger skogsägaren nya affärsmöjligheter är precis de lösningar World Forest Forum har som mål att åstadkomma. Intresset för biokrediter visar att vi verkligen är på rätt väg. Nu är det viktigt att vi får hela systemet på plats, säger Wejdmark.

Läs mer om Swedish Biocredit Alliance »

Läs mer om pilotprojektet hos Orsa besparingsskog »

Läs mer om fler pilotprojekt som är till salu »