Krisen för den biologiska mångfalden kräver nya lösningar och biokrediter är ett helt nytt verktyg för att finansiera naturvård. På COP16 lanserar Sverige en global standard för biokrediter i produktionslandskap, som ska säkerställa kvaliteten för både köpare och säljare. The Global Biocredit Standard har tagits fram i ett brett samarbete mellan forskning, skogsägare, kommun och näringsliv.

Behovet av naturvårdande insatser har aldrig varit större och den statliga finansieringen räcker inte till, varken i Sverige eller globalt. Biokrediter är ett sätt för näringslivet att bidra till en rikare biologisk mångfald. Swedish Biocredit Alliance har beslutat om en unik standard för biokrediter i produktionslandskap. Standarden, The Global Biocredit Standard, är global och fungerar som ett ramverk för att säkerställa kvalitet och transparens för både köpare och säljare genom att ställa krav på bland annat tredjepartsverifiering och additionalitet.

– I Sverige finns goda förutsättningar för en trovärdig och transparent handel med biokrediter, men det har saknats grundläggande strukturella förutsättningar för en fungerande marknad. Det här beslutet är ett första och stort steg mot det målet, säger Jan Wejdmark, grundare av stiftelsen World Forest Forum, som är initiativtagare till Swedish Biocredit Alliance.

Biokrediter handlar om att markägare får ersättning för naturvårdande insatser enligt en upprättad projektplan och arbetet följs kontinuerligt för att säkra värdet för köparen. Den nya globala standarden riktar sig mot produktionslandskap, det vill säga mark som tidigare brukats. Projektet har initialt riktat in sig på skogen som resurs.

Standarden kommer att presenteras på COP16 av Aleksandra Holmlund, som ledde det forskningsprojekt på SLU där idéen om biokrediter togs fram. Holmlund är nu VD för Qarlbo Biodiversity, en av projektets huvudpartner, och hon säger:

– Qarlbo Biodiversity investerar i naturpositivt skogsbruk samt teknik för uppföljning och rapportering av biologisk mångfald globalt. Vi kommer att använda denna standard och Swedish Biocredit Alliances kommande projektregister för våra biokreditprojekt. Det arbete som Swedish Biocredit Alliance har gjort med biokreditstandarden är verkligen unikt globalt sett, då standarden har utarbetats genom en bred konsensusprocess.

Standarden är en milstolpe för att skapa en transparent och säker marknad. Nästa steg är att ta fram en tydlig process för hur olika metoder ska kunna användas och godkännas mot standarden för att möjliggöra en kommersiell marknad. Swedish Biocredit Alliance kommer nu att arbeta vidare med att utveckla detta samt en framtida organisation som ska förvalta och utveckla standarden.

Partner för initiativet Swedish Biocredit Alliance är World Forest Forum, Qarlbo Biodiversity, Södra, Norra skog samt Umeå kommun. Ett flertal andra organisationer och företag är medlemmar och engagerade i olika arbetsgrupper. Samarbetet är öppet för alla som vill bidra till projektets målsättningar.